GB, ook voor jongeren natuurlijk!

Scholieren moeten een maatschappelijke stage lopen en de fractie van GB werd daarom benaderd door Nisa Nur Yesiltas met een bijzondere vraag. Of zij als scholier mee mocht lopen met de fractie van GB.

 

Zij heeft onze partij meegemaakt tijdens ons event over vaccinaties in het Bolwerk en was direct enthousiast. GB Apeldoorn behartigt natuurlijk ook inwonersbelangen van jongeren en waar beter te beginnen met scholieren op het voortgezet onderwijs?

Naar aanleiding van de GB Infosessie in het Bolwerk kwam na een eerste gesprek het idee naar boven om een jeugdafdeling op te zetten voor GB. Stemrecht geldt al vanaf de zestienjarige leeftijd en het blijft altijd verfrissend (en soms confronterend!) om naar de open meningen van jongeren te luisteren. Met trots geven we daarom nu het woord aan Nisa om zichzelf te presenteren.

 

Hallo, ik ben Nisa Nur Yesiltas. Ik ben nu 16 jaar oud en woon in Apeldoorn. Ik ben hier geboren en opgegroeid en ben een islamitisch meisje van Turkse afkomst (beide ouders zijn Turks). Wat ik wil is ervaringen opdoen en met mijn ervaringen mensen helpen of juist inspireren.

 

Ik was vorig jaar naar de Tweede Kamer geweest met school en volg al heel lang bepaalde partijen via sociaal media. Ik vind het heel interessant hoe mensen hun best doen om bepaalde dingen voor elkaar te krijgen voor de rechten van anderen. Ik vind het vooral heel goed dat we hier vrijheid hebben en onze mening kunnen uiten.

 

We zijn best een goed geregeld land, maar sommigen dingen kunnen beter zoals nu met de corona. Ik vind het altijd goed om bepaalde dingen via twee kanten te bekijken. Vooral in de politiek. Ieder heeft een goed standpunt maar het is hoe we het bekijken.

Ik merkte vorig jaar hoe interessant ik politiek vond. Daarvoor hield ik me er niet zo mee bezig.

 

Iedereen is anders opgegroeid en juist daarom

is het goed om ook naar anderen te luisteren.

 

Maar vorig jaar toen ik maatschappijleer kreeg besefte ik dat ik het leuk vind. En begon me er in te verdiepen en in de lessen deed ik altijd goed mee als het over politiek ging.  Ik heb gedebatteerd in de lessen, gediscussieerd met klasgenootjes in opdracht. Het was echt leuk. Vooral in mijn klas vond ik het erg leuk maar ook belangrijk. Want ik weet dat er in me klas veel mensen zijn met verschillende meningen wat ik altijd wel wil horen en naar wil luisteren. Iedereen is anders opgegroeid en juist daarom is het goed om ook naar anderen te luisteren.

 

Waarom ben ik geïnteresseerd in politiek?    

In het 3e jaar toen ik maatschappijleer kreeg zag ik dat ik erg goed was in onderwerpen over politiek en vele klasgenootjes zeiden is het niet iets voor jou? Ik heb me er toen meer in verdiept en ik merkte zelf dat ik debatteren en mening uiten erg goed kon. En bepaalde onderwerpen raken me ook kwa gevoel waardoor ik juist zo sterk het gevoel heb om het te uiten.

 

Ik vind het belangrijk om mensen ook in te laten zien dat ze dingen via meerdere perspectieven moeten bekijken. En het is altijd goed om meer ervaring op bepaalde dingen te hebben, je zelf ontwikkelen. Politiek is ook erg belangrijk hier in Nederland. Alles word geregeld via de keuzes in de Tweede Kamer en Eerste Kamer.

 

Wetten waar we ons als burger aan moeten houden bijv. Ik vind het interessant om in dat soort dingen te verdiepen. Maar zelf dacht ik nooit dat ik ooit met de politiek te maken zou krijgen. Niet omdat ik het niet wil nee maar puur omdat ik niet wist hoe ik er zou kunnen komen. En nu ik zo een kans krijg om iets met de politiek te kunnen doen ben ik er klaar voor om alles op alles te zetten.

 

“Niet geschoten is altijd mis” ook wel gezegd hahaha.

 

Wat verwacht ik van mijn stage (wat wil ik leren):

Ik wil sowieso gewoon meer ervaring en mezelf ontwikkelen. Het lijkt me super gaaf om ook een jeugd afdeling in te richten. Ik hoop gewoon dat ik niet als me andere stage plekken zo saai achter een computer moet zitten de hele tijd. Want dat was bijv. toen ik bij advocaten ging stage lopen. Ik deed de hele dag niks. Of andere stage plekken lieten me afwas doen en schoonmaken. Ik wil dat niet.

 

Dus ik hoop gewoon dat het een goede keuze is dat ik me tijd goed ga besteden aan ontwikkelen en me zelf trots maken met de resultaten.


Dank je wel Nisa voor je mooie verhaal! Tijdens een les legde Nisa haar klasgenoten prikkelende stellingen voor. GB mocht daar bij zijn. Haar klasgenoten kwamen na even aarzelen los en snappen nu beter hoe het werkt met je mening geven en hoe politiek werkt. Op die manier werkt GB ook aan de toekomst van Apeldoorn. Ook belangstelling om stage te lopen bij de leukste onafhankelijke politieke partij van Apeldoorn? Mail ons gerust!