JOGB over Wonen

Het wordt tijd dat mijn ouders weer op zichzelf gaan wonen. Herkenbaar?

 

In Apeldoorn heb je dan mooi pech, want wie van zijn/haar ouders verlost wil worden en zich als jongere bijvoorbeeld bij Stedendriehoek inschrijft voor een woning, komt pas na ca. negen jaar in aanmerking! De JOGB vindt dat eigenlijk onvoorstelbaar.

 

Jongeren, die hier vaak zijn geboren, worden zo uit hun eigen geboorteplaats gejaagd. Weg van je vrienden, ouders en familie. Dat is een slechte zaak en moet anders kunnen.

 

Meer woonsoorten

Jongeren hebben andere woonwensen dan stellen, gezinnen en ouderen. De JOGB wil met de gemeente daar op een creatieve manier naar kijken. Van Tiny houses tot appartementen in voormalige kantoren, alles moet bespreekbaar worden.

 

Voor een belangrijk deel zien we die woonruimtes graag in of dichtbij het centrum. En voor onze omringende dorpen willen we daarnaast ruimere mogelijkheden om kleine wooneenheden op het erf te bouwen waar jongeren kunnen wonen.

Wonen is een recht, ook voor jongeren die niet meer thuis kunnen of willen wonen.

 

Aparte wachtlijsten jongeren

De JOGB wil dat er een aparte wachtlijst voor jongeren komt met woningen die zijn afgestemd op onze doelgroep. In Apeldoorn kennen we zorgwoningen, 55+ woningen etc., maar geen jongerenwoningen. Waarom eigenlijk niet? Ook vindt de JOGB dat als je in Apeldoorn bent geboren je ook extra punten zou moeten krijgen tot je 30ste voor starterswoningen.

 

Betaalbare woningen

Het is voor onze generatie sowieso al bijna onmogelijk om een appartement of huis te kopen. Ontzettend veel jongeren blijven daardoor langer thuis wonen. Vaak ongewenst. Het gevolg is meer stress in het gezin dan nodig is en daar wordt niemand beter van. Daarom maakt de JOGB zich ook sterk voor betaalbare woningen en een betere doorstroom.

 

Of speciaal daarvoor gebouwd, of via subsidie. Waarom zou je bijvoorbeeld niet een tijdelijke huurkorting kunnen krijgen als je woont en werkt in Apeldoorn. Dat is ook nog eens goed voor het milieu.