JOGB over Veiligheid

Of het nu op school is, tijdens het stappen of bij een dagje Busloo, de JOGB wil dat de jeugd zich overal zo veilig mogelijk voelt. Dit is belangrijk omdat het gevoel van veiligheid ook goed is voor de vrije ontwikkeling van geest, lichaam en het maken van sociale contacten.

 

Hard tegen hufterigheid

We horen het elke week. Meiden die betast of belaagd worden. Jongens die zonder reden in elkaar geslagen worden. Het eeuwigdurende pesten op school, vaak door elitemeisjes en jongens. Volwassenen hebben het na al die jaren nog steeds niet kunnen oplossen. Maar het is en blijft onacceptabel.

 

De JOGB wil samen met jongeren (nu eens zonder ouders, coaches, docenten, begeleiders, sociaal werkers, psychologen en alle andere volwassenen) hufterigheid ter discussie stellen en samen met een lijst oplossingen komen die de volwassenen dan mogen uitvoeren. Niemand begrijpt jongeren beter dan jongeren zelf. 

 

Meer wapencontroles

De JOGB vindt het zorgelijk dat er steeds meer jongeren met dodelijke wapens rondlopen. We zijn toch geen bananenrepubliek? Dat het een keer uitdraait op een vuistgevecht is vervelend genoeg, maar wapens moeten koste wat het kost verdwijnen uit onze stad.

 

En wat de JOGB betreft moeten de straffen daarvoor niet alleen veel zwaarder worden, maar moeten ouders hier ook verantwoordelijk voor worden gesteld. De JOGB wil in samenwerking met de politie en Burgemeester en Wethouders tot strengere afspraken komen, zodat jongeren het wel uit hun hoofd laten om met wapens op zak in onze stad rond te gaan lopen.

 

Een weerbare jeugd

Als jongere kom je soms in situaties terecht waarbij je voor jezelf moet opkomen. Dat kan door pesten zijn, maar ook een levensbedreigende situatie. De JOGB wil programma's opzetten die er voor zorgen dat jongeren weerbaarder worden in deze situaties.

 

Samen met de Apeldoornse jongeren willen we onderzoeken en ontdekken wat kan helpen om weerbaarder te worden. Via de gemeenteraad gaan we daarna om ondersteuning vragen om de beste ideeën tot uitvoer te brengen.