JOGB over Natuur en Milieu

Jongeren zijn erg begaan met het milieu en hebben respect voor de natuur. Ze kijken er ook anders naar dan volwassenen waardoor ze ook met andere oplossingen komen. Maar het wordt nu tijd dat we onze stem hierover duidelijk laten horen. 

 

Groenere binnenstad

Veel onderzoek toont aan dat de grote hitte in een stad het gevolg is van alle betonnen en glazen winkels en enorme oppervlaktes straatstenen en asfalt. Apeldoorn ligt midden in de natuur, maar de enige kleuren in het stadscentrum zijn de kleuren van beton.

 

De JOGB wil samen met jongeren een plan indienen om de Apeldoornse binnenstad veel leuker te maken. En wil ook dat jongeren hiervoor verantwoordelijk worden. Waarom dat overlaten aan ouderen? Jongeren zijn super creatief en kennen de trends op het gebied van gezelligheid veel eerder en beter.

 

Naast groen wil de JOGB ook graag meer kleinere terrasjes zien, leuke pop-up winkels, mogelijkheden om op straat live muziek te maken. Geef de binnenstad aan de jongeren en Apeldoorn kan bruisen. Dit is ook nog eens goed voor de winkels en horeca in Apeldoorn. 

 

Betere rietjes!

Wat wij jongeren allemaal weten is dat die papieren rietjes van de MacDonalds echt superkut zijn. En vaak zijn andere papieren rietjes weer verpakt in een plastic hoesje! Het is een klein voorbeeld waarin bedrijven met een milieuvriendelijke ambitie de plank gewoon misslaan.

 

Als jongeren willen we daar meer over te vertellen hebben. We willen onze stem laten horen. En dan niet via een speeltje van de gemeente waarin jongeren zogenaamde inspraaksessies krijgen en waar niets mee gebeurt. Nee, we gaan gewoon via een of meerdere officiële zetels in de gemeenteraad het beleid medebepalen. De jeugd (5 tot 30 jaar) vertegenwoordigt ruim een kwart van alle inwoners in Apeldoorn. Hoezo mogen wij niet meebeslissen? 

 

Jongeren de natuur in

Apeldoorn is trots op haar natuur en laat geen mogelijkheid onbenut om dat Nederland te laten weten. Wat de JOGB opvalt is dat al die promotie vooral gericht is op uitstapjes voor gezinnen met jonge kinderen en ouderen.

 

De JOGB wil jongeren in onze gemeente veel sterker verbinden met de prachtige en unieke natuur om ons heen. Van educatie tot activiteiten en ontspanning, de natuur is ons belangrijkste erfgoed en moet meer onderdeel van ons leven worden. We willen samen met jongeren een lijst met ideeën opstellen en binnen de gemeenteraad ondersteuning vragen voor de realisatie ervan.